BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
Radioamator?
   Nimic mai simplu !...
       Pe calea undelor
                lumea-i a ta!
CONCURS
de radioamatorism
ER - YO
5 septembrie 2011
ER1KSC
RADIOCLUBUL
"SIMION CIOBANU"
REGULAMENTUL CONCURSULUI

LOG-uri primite


Toti participantii la concurs vor primi cadou un Calendar ER-2012 !
© 2010 - 2011
Creat de YO8SHQ
DESPRE NOI
    -  CINE A FOST SIMION CIOBANU   -
CĀTEVA DESCRIERI ALE UNOR PRIETENI DE COPILARIE
     Stefan Onofrei, vecin si prieten al lui Simion Ciobanu

       
SIMION   CIOBANU
S-a nascut la 1 septembrie 1938 īntr-o familie de gospodari - tarani agricultori Maria si Andrei Ciobanu din comuna Durlesti, plasa Ialoveni, judetul Lapusna, Romānia. Īn familie au mai crescut 2 frati si o sora. Unul din frati – Ion, a cazut pe cāmpul de lupta īn al doilea razboi mondial īn cadrul Armatei Sovietice. A absolvit scoala medie īn 1956, iar īn 1961 a fost īnrolat īn armata īn or.Irkutsk din Siberia, lānga lacul Baikal, cu profesia-misiunea de conducator si mecanic-buldozerist. Dupa armata a activat īn functia de mecanic, electrician. De pe bancile scolii obiectul preferat i-a fost fizica, iar electricitatea si mecanica l-au cucerit din plin si el si-a dedicat toata viata acestor obiecte, atāt īn institutiile de stat, cāt si īn gospodaria sa proprie. Iubea sa se implice si īn lucruri de alta natura, chiar de izbutea cu greu, dar sa fie facute de mīna lui.
     Hobby-ul lui era sa altoiasca vita de vie, dar si orice pom, ceea ce īnseamna c-a fost si agronom. Īmpreuna cu sotia Maria au crescut si educat 2 copii de o rara cultura, sprijinindu-i sa termine facultatea  - pedagogie (fiica Olga) si electronica (fiul Andrei). Fiica Olga cu ginerele Ion le-au adus 2 nepotei, Laura si Sandut (Alex-ER1CAF) – mīndria si bijuteriile bunicilor si a parintilor. Necatānd la frageda copilarie - 13 ani, Sandu mīnuieste liber calculatorul si internet-ul, meserii deprinse cu mare daruire de la unchiul sau Andrei, care datorita cunostintelor sale īn electronica acum se īntrece cu specialistii īn domeniu tocmai īn Canada.
     Muncind zi si noapte, Simion Ciobanu cu sotia, apoi si cu copiii au construit o casa si o gospodarie frumoasa, īn care dupa iesirea la pensie sa continuie o viata tot atīt de frumoasa cu cei dragi īmpreuna, dar n-a fost sa fie. O maladie incurabila  la 15.07.2009 i-a curmat zilele, iar clubul (de radioamatori, ER1KSC - n.r.) din Durlesti īi poarta numele din initiativa fiului Andrei (ER1AC) īn semn de recunostinta pentru zbuciumul de tata pe parcursul studiilor la facultatea de electronica  din Bucuresti.
                                                                Fost vecin cu pamīntul pīna la colhoz dar si cu casele
                                                                 Cu stima si respect
                                                                                                 Stefan Onofrei
                                                                  09.01.2011
      
                                  DESPRE   FAMILIA   SIMION   CIOBANU

S-a nascut īn satul Durlesti suburbia Chisinaului īn anul 1938 la 1 septembrie īntr-o familie de tarani agrarieni. A absolvit Scoala primara din satul natal īn anul 1953. Apoi a lucrat la Trestul de constructie a drumurilor īn orasul Chisinau. Īn acelasi timp īnvata la Scoala serala de 10 ani. Īn anul 1957 a absolvit Scoala de mecanizatori din Todiresti. A lucrat ca mecanizator īn satul natal. Si-a satisfacut serviciul militar īn Armata Sovietica 1960-1963. A absolvit Colegiul electromecanic din orasul Chisinau  - facultatea electrician-asamblator a masinilor  si mecanismelor 1964 -1967. A lucrat la mai multe īntreprinderi din orasul Chisinau īn calitate de electrician. Īn timpul liber mai avea un hobby  - de a construi cīte un aparat de radio pe care īl demonstra cu mare entuziasm prietenilor sai. Dar unele din aceste aparate au fost doar īnceputul. Multe gīnduri avea - sa construiasca un aparat prin intermediul caruia sa poata vorbi si cu alte tari straine. Dar starea de sanatate i-a īnterupt visele. Tot timpul traia cu speranta ca lucrul īnceput de el īl va continua fiul Andrei, care a absolvit Universitatea Politehnica din Bucuresti, facultatea Electronica si Telecomunicatii. Radioclubul ER1KSC īnfiintat īn numele tatalui sau reprezinta unul din visele lui Simion Ciobanu, realizat deja de feciorul Andrei (ER1AC – n.r.) cu mare daruire.
                        Constantin Pruteanu , prietenul din copilarie si de o viata al lui Simion Ciobanu



Andrei Ciobanu:

Simion Ciobanu era bunatatea si īntelepciunea īntruchipata si cel mai autentic model de echilibru si buna cuviinta. Cu o modestie si o discretie rara, atunci cānd pasea pragul īn biroul meu de lucru sau cānd se īntālnea pe strada cu oamenii, ne demonstra, fara sa-si doreasca asta, care este adevarata īnfatisare a blīndetii tainice si a intelectualului serios care stie sa se izoleze cu noblete de lumea dezlantuita a trufiei efemere.
Era adeptul si credea īn omul civil. Era permanent curios si preocupat de profunzimile lucrurilor si definirea lor īn sine. Nu facea niciodata parada de nimic, desi avea ce sa-si etaleze, ci prefera sa afle cāt mai multe, uneori sa se verifice.
De la tatal meu am īmbratisat farmecul si tainele electricitatii, am facut primii pasi īn radiotehnica si tehnica digitala a circuitelor integrate. Desi fiind deja la o vārsta īnaintata, Simion Ciobanu a īnceput sa īnvete, din revistele Radio URSS, compartimentul de initiere īn Tehnica Radiocomunicatiilor īn US de amator (īn l.rusa: Azbuka nacinayiushego korotkovolnovika), pentru deveni radioamator autorizat.
A stiut sa fie gospodar īn toate si pe lānga casa, si la servici, fiind totodata pasionat de tehnica. Īi placea sa faca totul cu māinile sale. De la el am aflat pentru prima data cum se tine īn mīna aparatul de fotografiat si cum se face o fotografie (īn conditii de amator), cum se tine īn māna ciocanul de lipit si cum functioneaza un aparat de radio, dar tot de la el am aflat cum se altoieste un copac... Desi practica mai multe meserii, lumea īl cunostea ca electrician, iar unde punea el mīna – punea si Dumnezeu mila... la fel si cuvāntul sau - nu judeca, ci īntotdeauna si pe toti īi īndruma, si sufletul īl tamaduia.
Mai presus de toate – mi-a fost un prieten !
Om cu suflet senin si marinimos.
Iubea viata.. (ma tem ca.. mai mult decāt o iubesc eu.. acum…)
Īi placea lectura.. de la electricitate, mecanica , gospodarie..  altoirea copacilor  - pāna la religie.. crestinism (dar un crestinism redus la esente..).  Avea capacitatea de a ajunge īn profunzimea lucrurilor.. Poseda aptitudini didactice de exceptie.. de a explica simplu.. pe īntelesul tuturor..  - De la el am deprins si cizelat acest dar..
Derulānd filmul memoriei si revazāndu-i chipul, sunt tentat sa cred ca s-a dus un pic pāna la Dumnezeu sa-l īnduplece sa fie mai blānd cu noi.
Disparitia sa m-a īnmarmurit..!  De fapt – eu nu pot sa cred ca nu mai este..
Se zice ca un om moare atunci cānd nimeni nu-si mai aminteste de el... Deaceea – ma uit la elevii care frecventeaza radioclubul – si īnteleg ca Simion Ciobanu – n-a murit, ci, se odihneste undeva, fara durere, de care a avut parte īndesit.. pe parcursul vietii...
Ceea ce era de neīnteles... si de neconceput pentru el – a fost – cum au putut sa vina acei « Cineva », noaptea, la miezul noptii, sa bata īn usa la un gospodar al satului, sa-i spuna « ia-ti hainele si copiii, nevasta... si lasa totul si hai... hai cu noi – caci tu esti un dusman al poporului ».. si astfel sute de familii din Comuna Durlesti au fost deportate īn Siberii de ghiata.. Pentru ce..?
Aceasta a fost īntrebarea pe care si-a pus-o pāna īn ultimul moment al vietii..
Aceasta a fost „eliberarea”  sovietica de care s-a „bucurat” toata populatia din Moldova... si consecintele careia le purtam pe umeri – noi, …pāna īn ziua de astazi..!
N-a īnteles…
Era de o modestie aproape revoltatoare pentru veacul nostru zbuciumat.
A plecat la fel de discret dintre noi asa precum era īn fiecare zi..
Dumnezeu sa-l odihneasca īn pace!
Ceea ce a semanat tatal īn sufletul meu, poate fi redat prin urmatoarele :
« - tu esti singurul responsabil de viata ta, nimeni altul. Fiecare om īsi poarta greutatile si bucuriile si e singur responsabil de ele. Uneori faci asta alaturi de o alta persoana apropiata, alteori esti pe cont propriu, dar ramīne valabil faptul ca tu si numai tu īti faci viata asa cum ti-o doresti.
E o greseala sa astepti ca cineva sa vina, sa-ti rezolve toate problemele si sa te faca fericit. Acel cineva poate cel mult sa te ajute, sa te īndrume. Dar tu trebuie sa fii cel care-si hotaraste drumul īn viata. Iar daca amīni sau refuzi sa iei anumite decizii, soarta o va face pentru tine.
Traieste fara frica. Ia totul cum vine si īncearca sa nu suferi pentru nimic mai mult decīt e inevitabil! Fiecare zi e pretioasa asa cum e, deci īncearca sa te bucuri de ea, iar daca nu reusesti, īncearca din nou a doua zi, fara planuri de viitor grandioase, filozofii marete si termene limita. Traiete-ti viata zi de zi asa cum e ea… »
 
Andrei Ciobanu, ER1AC, VE2qAC (ex.ER1CAF)